Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses kısıklığı farklı nedenler sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Kişilerin kendilerini ifade edebilmeleri için konuşabilmeleri gerektiği için konuşmada meydana gelen aksaklıklar kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Ses kısıklığı neden olur sorusu özellikle bu hastalığın altında daha büyük sorunların yatıp yatmadığını merak eden kişiler tarafından sorulur.

Ses Kısıklığının Nedenleri

Ses kısıklığının meydana gelmesi ile birlikte ses kalitesinde bazı değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler arasında öncelikle sesin titremesi ve konuşurken ses perdesinin değişmesi gösterilebilir. Ses kısıklığının meydana gelmesi bazı hastalıkların sonucunda da gerçekleşebilir. Sürekli olarak ses kısıklığından şikayet eden kişiler in bu durumun altında daha ciddi bir hastalığın yatıp yatmadığını kontrol ettirmelerinde fayda vardır. Özellikle seste meydana gelen değişimler 14 günden fazla sürüyor ise kesinlikle doktora görünmekte fayda vardır. Ses kısıklığının meydana gelmesinin altında yatan birçok neden bulunur. Bu nedenler şu şekilde açıklanabilir:

  • Sigara kullanımı
  • Alkol kullanımı
  • Kronik öksürük
  • Reflü
  • Kafeinli ürünlerin çok fazla tüketilmesi
  • Şarkı söylemek veya çığlık atmak gibi nedenler ile ses tellerinin zorlanması
  • Alerjik durumlar
  • Ses tellerine darbe alınması
  • Ses tellerinde bulunan nodül veya kistler
  • Boğaz kanseri
  • Tiroid kanseri
  • Akciğer kanseri
  • Ergenliğe geçiş yapmak
  • Parkinson hastalığı

Ses Kısıklığının Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Ses kısıklığına ne iyi gelir sorusu ses kısıklığından şikayetçi olan kişilerin sorduğu bir sorudur. Ses kısıklığına neyine iyi geleceği sorunun neden meydana geldiğine göre değişiklik gösterir. Ses kısıklığının tedavi edilebilmesi için öncelikle sorunun tespit edilmesi ve buna göre tecrübeler alınması gerekir. Ses kısıklığına ne iyi gelir evde sorusuna cevap olarak şunlar gösterilebilir:

  • Üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar nedeniyle oluşan ses kısıklığının tedavi edilebilmesinde öksürük engelleyici ilaçlar kullanılır.
  • Ses kısıklığı öksürük yapıyor ise havanın nemlendirilmesini sağlayan cihazların kullanılması da tedavi yöntemleri arasında bulunur
  • Ses tellerinin tahrişi olması ve yıpranmasını engellemek için ses tellerinin dinlendirilmesi gerekir. Özellikle çığlık atmak veya şarkı söylemek gibi nedenlerle ses kısıklığından şikayetçi olan kişiler seslerini dönem dönem dinlendirmelidirler. Ses tellerinin dinlendirilmemesi sonucunda ses tellerinde kanama gibi büyük sorunlar meydana gelebilir
  • Ses kısıklığının oluşmasının altında sigara kullanımı yatıyor ise kişilerin sigara kullanımına azaltması hatta bırakmaları önerilir
  • Ses kısıklığı boğaz ağrısı yapıyor ise sıvı tüketimi artırılmalı ve bol bol su içilmelidir
  • Kafeinli içeceklerin tüketimi azaltılmalı ve alkol kullanımı minimuma indirilmelidir
  • Yukarıda ele alınan maddeler ses kısıklığının hafifletilmesinde ve geçirilmesinde kullanılır. Ses kısıklığından şikayetçi olan kişilerin şikayetlerinin uzun süre geçmemesi durumunda doktor randevusu alarak muayene olmaları gerekir. Ses kısıklığının göz ardı edilmemesi gereken bir sorun olduğunun bilinmesi ve altında yatan ciddi sorunların olup olmadığını öğrenilmesi gerekir.

Ses Kısıklığına Neler İyi Gelir?

Ses kısıklığı ne kadar sürede geçer sorusu uzun süredir ses kısılması sorunu ile yaşayan kişilerin sormuş olduğu bir sorudur. Ses kısıtlanın 2 haftadan daha uzun sürmesi durumunda bu sorunun altında daha büyük bir neden yattığı söylenebilir. Bu nedenle seste meydana gelen kısıklık veya değişimler 2 haftadan daha uzun sürüyor ise acilen doktordan randevu alınmalı ve ses kısıklığının neden meydana geldiği araştırılmalıdır. Ses kısıklığına hafifletilebilmesi veya geçirilebilmesi için evde bazı yöntemler denenebilir. Bu tedavi yöntemleri sayesinde ses kısıklığının meydana getirdiği ağrı ve sızı durumu hafifletilebilir.

Gargara Yapmak

Ses kısıklığından şikayetçi olan kişiler ılık su ve tuz karışımı ile gargara yapabilirler. Yapılan gargara boğazda meydana gelen ağrıların geçirilmesini ve ses kısıklığının hafifletilmesini sağlar. Ilık bir bardak su içerisine katılan az miktarda tuz ile gargara hazırlanır. Hazırlanan bu karışım boğazda meydana gelen ağrının hafifletilmesinde kullanılır

Buhar Makinesi Kullanmak

Ses kısıklığının meydana gelmesinin temel nedenleri arasında kuru hava gösterilebilir. Sürekli olarak kuru havayı solumak boğazın tahriş olmasını ve ses tellerinin zarar görmesini sağlar. Boğazın tahrişi olmaması ve ses tellerine zarar görmemesi için özellikle kışın kaloriferlere ıslak havlular konularak ortamın nemlendirilmesi sağlanabilir. Teknolojik buhar makinelerini kullanılması ile havanın daha kolay nemlendirilmesi ve boğazda meydana gelen tahrişini hafifletilmesi sağlanabilir

Duş Almak

Boğazda meydana gelen tahriş ve nem kaybı nedeniyle ses kısıklığının meydana geldiği söylenir. Boğazda meydana gelen tahrişin hafifletilebilmesi için alınacak duş oldukça faydalı olacaktır.

Pastil Kullanımı

Boğazlarında ağrı ve sızı hisseden kişiler boğaz pastillerini kullanmayı tercih edebilirler. Pastiller özellikle boğazın nemlendirilmesini sağlayarak tahrişin azaltılmasını ve ağrının ortadan kaldırılmasını sağlarlar. Pastil seçiminde özellikle ballı olan pastiller ses kısıklığının daha kısa sürede iyileştirilmesini sağlarlar.

Elma Sirkesi Kullanımı

Boğazda meydana gelen tahrişin ve enfeksiyonun ortadan kaldırılması için elma sirkesi kullanılabilir. Elma sirkesi ve bal karıştırılarak içilir ve boğazda meydana gelen tahrişin ortadan kaldırılması sağlanır.

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?

Ses kısıklığı için hangi doktora gidilir sorusu oldukça sık sorulur. Bu soruya cevap olarak kulak burun boğaz bölümü gösterilebilir. Kulak burun boğaz bölümünden randevu alınarak ses kısıklığının neden meydana geldiği anlaşılabilir. Ses kısıklığının altında yatan herhangi bir hastalık olup olmadığı kulak burun boğaz uzmanları tarafından araştırılır. Ses kısıklığı psikolojik nedenleri de bulunur. Ses kısıklığının meydana gelmesi için herhangi bir bulgu bulunamayan hastalar psikolojik olarak bu hastalığı yaşıyor olabilirler. Herhangi bir solunum sıkıntısı veya boğaz tahrişi olmamasına rağmen psikolojik olarak kişilerin seslerinin kısıldığını ve soluk alıp veremediklerini söyleyerek doktorlara başvurdukları sıkça görülür.

 

 

 

Yorum yapın