D Vitamini Neye İyi Gelir?ne iyi gelir
D vitamini, hücre ve kemik gelişimi, bağışıklık sistemini ve iltihaplı hastalıklara karşı iyi gelen vitaminler arasında yer almaktadır. Farklı vitaminlere oranla besinlerde daha az bulunur. D vitamini eksikliği bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etki yaratarak vücudun kansere yakalanma olasılığı artırır. Ayrıca saç dökülmesi, kas ve kemik zayıflığı gibi ciddi sorunlara yol açabilir. D vitaminin fazla tüketilmesi ise kalp krizi riskini arttırarak böbreklerde taş oluşumunu tetikler.
Vücut güneşe maruz kaldığında doğal olarak D vitamini üretebilir. Ciğer, balık yağı yağda çözünebilen D vitamini yönünden zengin gıdalar arasında yer almaktadır.
D Vitamini Yönünden Zengin Gıdalar
Balık Yağı: Morina balığı ciğeri D vitamini eksikliği yaşayan kişiler için tedavi edici özelliktedir. Balık yağı olarak da adlandırılan morina balığı ciğeri A ve D vitamini yönünden iyi bir kaynaktır.
Balıklar: Bazı balık türleri D vitamini yönünden zengin bir içeriğe sahiptir. Ton balığı, uskumru ve somon D vitamini eksikliğinde tavsiye edilen balık türleridir.
Soya Sütü Ve Tofu: Güçlü soya ürünleri D vitamini ve kalsiyum bakımından en iyi kaynaklar arasındadır.
Mantar: Tüm mantar türleri D vitamini içermez. D vitamini eksikliğinde önerilen mantar türü beyaz düğme mantardır.
Patates: Haşlanan patatese bir miktar süt ilave edilerek karıştırılırsa günlük D vitamini eksikliğinin %1’ini karşılayabilir.
Süt Ve Süt ürünleri: Yağlı süt ve peynir çeşitleri kalsiyum bakımından iyi kaynaklardandır. Bazı firmalar bu tür gıdaları D vitamini ile desteklemektedir.
Yumurta: Yumurta protein ve B12 vitamini içeren zengin bir besindir. 1 tane yumurta günlük D vitamini ihtiyacının ‘4’ünü karşılayabilmektedir.
D Vitamini Yönünden Riskli Gruplar
Yaşı İlerlemiş Kişiler: Yaş ilerledikçe vücutta D vitamini üretimi yeteneğinde azalma yaşanır. Belli bir yaş grubundan sonra uzman bir doktora danışarak D vitamini takviyeleri kullanılabilir.
Koyu Cilt Tipi: Cilde rengini kazandıran melanin adlı madde D vitamini üretimi kabiliyetini azaltabilir.
Güneşe Çıkmayan ve Emziren Anneler: Anne sütünde bulunan D vitamini oranı annenin D vitamini düzeyine göre farklılık gösterebilir. Anne sütündeki D vitamini bebek için yeterli oranda olmaz. Dolayısı ile bebeğin güneşe düzenli olarak çıkarılması gerekir.
Bazı İlaçlar: Kalsiyum emilimini azaltan birtakım ilaçlar vücutta D vitamini olumsuz yönde etkiler. Bu ilaçlar, epilepsi ilaçları, kolesterol ilaçları ve zayıflamak için kullanılan ilaçlar olarak sıralanabilir.
Aşırı D Vitamini Almanın Zararları
Gıdalar yolu ile günlük alınması gereken D vitamini düzeyinin üzerine çıkmak neredeyse imkansızdır. Ancak D vitamini takviyesi alan kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Vücuda fazla alınan D vitamini vücutta kalsiyum emilimini arttırır. Bu nedenle de bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkileri, iştah kaybı, kilo kaybı, kabızlık, mide bulantısı ve kusma olarak sıralanabilir.